letterpress techniek

De letterpress techniek is het creëren van beeld met reliëf. Het beeld wordt bij letterpress in het papier gedrukt, het reliëf komt daarmee in het papier te liggen. Dit ontstaat door gebruik te maken van een drukvorm ook wel een cliché of drukplaat genoemd.

preeg techniek

Naast beeld in het papier te drukken, kan er ook beeld van achteren naar voren gedrukt worden. Deze manier van letterpress heet ook wel pregen. Pregen is de techniek om een beeld van een opwaartse reliëf te voorzien. Het reliëf komt daarmee op het papier te liggen. Het beeld wordt van achter naar voren gedrukt door twee in elkaar passende drukvormen, ook wel contra vorm genoemd. Voor deze techniek zijn twee clichés nodig.

drukplaat

Een drukplaat, ook wel cliché genoemd. Is de drukvorm waarmee er beeld op en of in het papier wordt gedrukt. De drukplaten waar wij mee werken kunnen van polymeer (kunststof) zijn, deze gebruiken wij voor het drukken met of zonder inkt. Of van magnesium (staal), deze magnesium cliché zijn speciaal bedoeld om folie mee te drukken. In beide gevallen moet er voor dat er een drukplaat gemaakt kan worden eerst een film ontwikkeld worden, deze film maken wij aan de hand van het ontwerp. Deze film kan vergeleken met een negatief van een fototoestel die eerst ontwikkeld moet worden in een doka. Voor elke drukgang en elke kleur wordt er speciaal een drukplaat opmaat gemaakt.

prachtige inkt

Voor het drukken in letterpress werken wij met PMS kleuren ook wel pantone, alle kleuren worden met de hand gemengd totdat de perfecte kleur bereikt is. Ook drukken wij in felle fluor kleuren of misschien in het drukken met folie of helemaal geen inkt, een blinddruk wel iets voor jou.

foliedruk

Foliedruk geeft een hoog subtiel en luxe effect aan een kaart. Door foliedruk te gebruiken krijgt een kaart een bijzondere uitstraling, foliedruk is alleen mogelijk door warmte toe te voegen waardoor de folie in het papier wordt gezet, vandaar ook een staal cliché in plaats van kunstof. Er kan met verschillende kleuren en soorten folies gedrukt worden, zelfs goud, zilver en koperen folies. Het allermooist is om folie in combinatie met inkt of een blinddruk toe te passen op een kaart, om bijvoorbeeld een specifiek element of een naam extra te laten knallen.

blinddruk

blinddruk is dezelfde letterpress techniek maar dan zonder kleur. Inkt wordt niet toegevoegd bij het drukproces waardoor er een subtiel zichtbaar reliëf ontstaat in het papier. Mocht er net wat meer contrast nodig zijn in het beeld, dan voegen we een klein beetje vernis toe, een blanke transparante lak waardoor de kleinste details nog beter zichtbaar worden. Een blinddruk kan goed toegepast worden als extra element in het ontwerp en papier.

subliem papier

Deze technieken drukken we natuurlijk in papier. Wij maken gebruik van de fijnste en mooiste papiersoorten, papier dat is gemaakt van katoenvezels. Dit is zeer dik en zacht papier waardoor het erg geschikt is om mee te werken tijden het letterpress proces. naast katoen papier valt er ook op veel meer soorten papieren te drukken denk, hierbij aan pulp, grijsboard of kraftpapier. Al deze papieren zijn in vele verschillende diktes en kleuren te krijgen.

stansen

Stansen doen we als het papier en speciale en uniek vorm moet krijgen. Met stansmessen kunnen wij een kaart in elke gewenste vorm snijden, in een ronde kaart of we maken er een label van. Door een kaart te stansen kan er ook een vorm uit de kaart gehaald worden zo als een gat of een vorm van een hartje. Niets is te gek.

kleur op snee

Om papier helemaal mooi af te werken kan er een kleur op snee aangebracht worden. Kleur op snee is een apart proces naast het drukproces, kleur op snede ook wel edge coloring of vergulden snede genoemd is het voorzien van een kleur op de zijkanten van een kaart. De meest gekke kleuren zijn mogelijk, zo kunnen we een verloop aanbrengen (irisdruk) op de zijkanten van een kaart of heb je liever ‘glow in the dark’? hierbij is voor ons niets te gek, en een echte eye catcher.

 

letterpress offerte aanvragen

Menu